Schipperkes in de sport.

 

Schipperkes zijn behalve dat het geweldig fijne gezelschapshondjes zijn ook heel geschikt voor allerlei disciplines.

 

Hier ziet u enkele foto's van de sport agility, dat is een soort parcours met hindernissen waar de hondjes zo snel mogelijk door moeten gaan zonder een hindernis voorbij te stormen.
De baas geeft aanwijzing en ze vinden dat prachtig om te doen.

 

 

Quinty van de Moerheuvel

 

Renate Peters loopt met haar hondje Quinty FCI erkende wedestrijden en was zo aardig de voortgang met ons te delen. Hieronder haar verslag:  

Renate Peters poseert met Quinty en haar gewonnen certificaat.

 

Quinty van de Moerheuvel. 

Gefokt door Tinus en geboren en opgegroeid bij Monique en Frank de Jong.
Quinty is een dochter van Bandito Nubica.
Al vanaf het begin was duidelijk dat we behendigheid/agility zouden gaan doen. Dit deed ik ook met ons vorige Schipperk:  Moortje (van de fam  Summeren)
Gelukkig was Quinty het er ook mee eens.
Wat is ze enthousiast! Dat de baas steeds harder moet lopen vindt ze wel leuk.
Nou ja, baas (handler bij agility) moet steeds slimmer lopen, om overal op tijd te zijn. Goede wissels lopen, contact houden, met het lijf geen verkeerde dingen aanwijzen en nog veel meer do's en don'ts  Ondertussen zijn we gestart bij de debutanten. Daar hebben we goed gescoord. Nu zijn we toe aan een klasse hoger. De eerste graad. Hierbij zijn de palen (slalom) en de wip toegevoegd.
Best lastige onderdelen.
Daarom hebben we ook privéles en seminars. In Nederland, maar ook in Duitsland.

Quinty aan het werk, volledige concentratie zowel op de baan als op de baas.

De tunnel is genomen


Zo leren we steeds meer. Maar ook dan gaat het regelmatig fout. Door miscommunicatie of verkeerd parcours door de handler, verkeerd inschatten, de omgeving enz.
Met de leerpunten, die we halen uit de gefilmde rondjes, gaan we weer aan de slag.
We hebben nu 4 wedstrijden gelopen. Je loopt dan 2 of 3 rondjes tijdens zo'n wedstrijd. Waaronder vast parcours (met raakvlakken) en jumping). In Duitsland loop ik wedstrijden in een hal met kunstgras. In Nederland buiten of in maneges. Soms duurt het een hele dag, een halve dag, of je hebt binnen een uur twee rondjes gelopen.
We hebben nu 1x een ZG (1 fout) behaald en 2x een U (foutloos). Bij 5 punten mag je een klasse hoger.
De laatste wedstrijd was in Ermelo op 5 oktober. Na een diskwalificatie (palen liepen niet goed) liepen we een hele snelle foutloze jumping met 5,1 m/s. We werden hiermee eerste: 
Schipperke power.

 

Quinty, Renate haar oogappeltje


Doggy dancy kunnen Schipperkes ook,

dan moeten ze samen met hun baasje op de muziek oefeningen doen, zoals slalommen tussen de benen van de baas door. Door een hoepel springen, achteruit lopen en weer vooruit, draaien in de armen van de baas springen en allerlei van dit soort dingen.

 

Ons Schipperke leren speuren,

 

Een Schipperke kan een geur volgen op de grond óf in de lucht. Vervolgens volgt hij deze geur tot een object* Je leert makkertje dus eigenlijk drie dingen, het oppakken van een geur op de grond, het opvangen van een geur in de lucht en deze geur volgen tot het object dat de geur heeft. De meeste honden doen dit speuren al van nature. De kunst is om jouw Schipperke dit op commando te laten doen. Hier volgen de stappen je hiervoor moet nemen.  

*(Het object zou later drugs kunnen zijn, of verloren voorwerpen, dit kan helemaal uitgebouwd worden tot een heuse speurhond) 


1: kies een geschikte omgeving
 

Honden leren het beste om te speuren op een natuurlijk veld, weiland, voetbalveld o.i.d. Neem natuurlijk ook voldoende snoepjes mee om jouw hond te kunnen belonen.  

 

2: begin vroeg op de dag.

 

Heb je de juiste groene omgeving gevonden? In de ochtend zijn de geuren het sterkst en nog niet "vervuild" door andere mensen en honden die op het gras zijn geweest. Speur dus liever niet op een drukke plek.

 

3: Zet een geurspoor uit.

Kies een plek op het gras waar je jouw hond laat afliggen en blijven. Neem een honden snoepje of iets wat jouw hond heel lekker vindt. Op ongeveer één meter voor jouw Schipperke laat je een snoepje vallen. Trap erop met je schoen en duw het hondensnoepje goed in het gras. 

Hierdoor is het niet meer zichtbaar én zit de geur van het snoepje onder jouw schoen. Vervolgens loop je ongeveer tien meter verder. De schoen neemt de geur van het hondensnoepje mee. Om de twee meter laat je weer een snoepje vallen. Het is belangrijk dat jouw Schipperke steeds iets vindt als hij het geurspoor volgt en beloond wordt. 

 

4: Het einde van het geurspoor aangeven.

 

Aan het eind van het geurspoor plaats je een voorwerp. Kies in het begin voor een speeltje dat jouw Schipperke kent, bijvoorbeeld zijn favoriete bal. Op dit speeltje plaats je ook weer een hondensnoepje of het vlees dat je hebt gebruikt bij het maken van een geurspoor. 

5: laat het Schipperke op zoek gaan naar de snoepjes 

Heb je het geurspoor aangelegd en het einde gemarkeerd? Dan haal je jouw Schipperke en geeft een commando, zoals ‘zoek’. In het begin kun je hem op weg helpen naar het eerste snoepje. Het is belangrijk om jouw Schipperke te prijzen iedere keer dat hij een snoepje vindt. Beloon het Schipperke vooral met je stem en niet door hem of haar aan te halen. Hiermee kan je de hond weer te veel afleiden. Het is ook belangrijk dat je niet voor hem gaat lopen. Blijf achter het hondje en laat hem zelf het geurspoor vinden.  

 

Het Schipperke volgt op dit moment allerlei verschillende geuren. Die van de snoepjes, de combinatie van het eten en gras onder jouw schoen en waarschijnlijk ook jouw geur. Het is belangrijk dat hij leert een combinatie van geuren te herkennen en deze te volgen tot het einde van het geurspoor en het object wat je daar hebt neer gezet.

7: Bouw de lengte van het spoor uit.

 

Nu is de bedoeling om het geurspoor steeds wat langer en uitdagender te maken. Maak een geurspoor van twintig meter. Of probeer in een gebogen lijn te lopen in plaats van in één rechte lijn. Je kunt ook ineens een plotselinge bocht maken of achter andere objecten langslopen, zoals een boom, bankje of heg. Hierdoor wordt het voor jouw hond steeds wat uitdagender om het geurspoor te kunnen volgen.   

 

8: Ga minder “aas” gebruiken.

Uiteindelijk wil je natuurlijk dat jouw Schipperke op basis van één geur direct naar het object aan het einde van het spoor loopt. Volgt hij de geursporen steeds makkelijker? Dan kun je minder snoepjes tussendoor laten vallen als je het geurspoor aanlegt. Zorg er wel altijd voor dat je in het begin een stukje vlees of een snoepje goed met je voet het gras in duwt. Zo heeft jouw hond een eerste herkenningspunt én kan hij de geur van jouw schoen volgen. 

 

 

Schipperkes leren het beste door regelmatige herhaling. Let erop dat je bij ieder begin van het geurspoor ook het commando ‘zoek’ herhaalt, zodat jouw hond dit goed leert. Probeer regelmatig te oefenen, iedere dag is perfect.
Merk je dat jouw Schipperke het leuk vindt om te speuren en hier energie van krijgt? Dan kun je per oefening drie tot vier geursporen aanleggen. Lukt het om langere geursporen te volgen? Dan kun je naar een ander terrein om daar de oefeningen uit te bouwen.

Veel succes.